Huisgemaakte paté

Ingrediënten: 500 g varkenslever, 250 g varkensvlees (nek), halve ui, teentje look, 1 ei, scheut porto, 125 ml groentenbouillon, 200 gr ontbijtspek, kruiden: veel peper, 2,50 gr grof zeezout, takje tijm, nootmuskaat, takje rozemarijn, 2 blaadjes laurier, jeneverbessen, peperbollen.

Bereidingswijze: Stoof de ui en de look aan met boter, laat afkoelen. Meng het vlees in de vleesmolen. Voeg het ei, de porto en bouillon toe tot het een smeuïge massa wordt. Kruid goed met peper en zout en proef! Bekleed de bakvormen met spek en stort het vleesmengsel in de bakvorm. Dek toe met spek en voeg de overige kruiden toe. Dek af met folie en zet au bain marie in de oven. 1,5 uur op 180 graden, op het einde even bakken zonder folie, zodat het spek kan bakken.

Serveertip: met graanmosterd, kerstomaatjes, augurkjes, ingemaakte komkommer in fijne stukjes gesneden of pompoenchutney.