Balletjes in tomatensaus (10 p.)

Ingrediënten: 1,5 kg gemengd gehakt, 3 uien, 2 teentjes look, 800 g wortel & selder, 200 g spekblokjes, 6 el paneermeel, 400 ml water, 1 bussel peterselie, 800 g tomatenblokjes (vers of in blik, 500 g tomaten passata, 3 eieren, 1 blik geconcentreerde tomatenpuree, 1 takje rozemarijn, 1 takje salie, 1 snuifje oregano, 4 takjes tijm, 4 takjes laurier, 4 takjes dragon, peper & zout

Bereidingswijze: Snij de uien fijn. Pel de teentjes look. Verwijder zaadjes van de chili en snij heel fijn samen met de look. Was en snij de wortel en de selder in kleine stukjes. Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot op een zacht vuur. Voeg toe: ui, look en spekblokjes. Laat even aanstoven en voeg dan de selder en wortel toe. Met een deksel laten stoven tot het gaar is. Voeg toe: blikje geconcentreerde tomatenpuree, gepelde tomaten en de passata en een beetje water.  Bind de verse kruiden ze samen met een beetje keukentouw en gooi bij de groenten + een flinke snuif gedroogde oregano. Zet het deksel op de pot en laat de saus een uurtje sudderen op een heel zacht vuur. Spoel de peterselie en snij fijn. Voeg in een mengschaal de eitjes, parneermeel, peterselie en de gehakt. Doe de fijn gesneden peterselie bij het gehakt. Kruid goed bij met peper en zout. Meng goed en maak balletjes van ongeveer 40 gram. Doe in een ovenschotel en bak ze in de oven op 200 graden, 20 min, fan 3. Draai af en toe om. Haal kruidentuin uit de tomatensaus. Voeg de gehaktballetjes erbij. Meng goed en proef!

Serveertip: met huisgemaakte frietjes, zelfgemaakte mayonaise en een groen slaatje