Kasteelhoeve Wange wint Baillet Latour Prijs 2021

Kasteelhoeve Wange won in de voorbije jaren zowat alle prijzen (nationaal en internationaal) die er gewonnen konden worden rond duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (International Green Key Award / CSR professional of the year / Klimaatambassadeur Voka / … ).

Dit jaar zetten we de kers op de taart met de ‘Baillet Latour Prijs voor het Leefmilieu 2021’: de meest prestigieuze prijs in Vlaanderen die om de twee jaar wordt toegekend aan een landgoed dat excelleert op vlak van ecologisch natuurbeheer. 

De jury gaf aan dat de concurrentie erg sterk was en dat er voor de Kasteelhoeve gekozen werd om twee redenen: 

  • ‘Het is bewonderenswaardig hoe er op 10 jaar tijd vanuit het niets een landgoed is gecreëerd waar biodiversiteit en respect voor de natuur centraal staat. Een overbemest agrarisch gebied is op 10 jaar tijd omgebouwd tot een wonderlijk mooi en divers natuurdomein waar alle aspecten van natuurbeheer aan bod komen.’
  • ‘Verder is het uniek hoe dit project er in slaagt om het ecologische in evenwicht te brengen met het economische en het sociale. Zij gaan voor op het pad dat natuurbeheer op privégronden te gaan heeft.’

Wij zijn natuurlijk zeer fier en blij met deze erkenning. Het spoort ons aan om verder te gaan op deze weg samen met alle onze partners. In de eerste plaats willen we Valentijn Docquier van Viva Concept in de bloemetjes zetten. Zijn ondersteuning, hulp, deskundigheid, rust, doelgerichtheid en openheid heeft het mogelijk gemaakt dat we letterlijk en figuurlijk de laatste twee jaren in een stroomversnelling zijn gegaan, die een ongelofelijke stuwing heeft gegeven aan de ontwikkeling van het landgoed.

Daarnaast willen we Regionaal Landschap Zuid Hageland bedanken, partner van het eerste uur, en in het bijzonder Maarten Vanderhallen en Krisiten Justaert. Hun advies en steun maakte het mogelijk dat we alle werken en aankoop van plantgoed op een betaalbare en kwaliteitsvolle manier konden realiseren.

Verder natuurlijk ook een dikke dankjewel aan Jules Robijns, een man met een hart voor de natuur, wiens hart ook een stuk op deze plek ligt.

Dankbaar zijn we ook tav familie Carlens, Ivo Terrens en Maarten Van Aert van VMM, Marijke Smans van de Bosgroep, de bende van Wange, de Stad Landen, de Winning en vele andere mensen en organisaties die ons ondertussen mee dragen op dit pad.