Een plek verankerd in het verleden

De Kasteelhoeve keert terug naar de essentie. Geen overbodige luxe, geen protocol, maar wel puur en ongezoet. Lekker en (h)eerlijk eten, rustig samenzijn, een prachtige natuur, een mooie inrichting in natuurlijke materialen en een oprecht contact met de gastheer en -vrouw die ook op de site wonen. De open keuken creëert contact met onze koks die vol passie vertellen wat ze bereiden en waar de producten vandaan komen. De Kasteelhoeve is een plek met geschiedenis, een verhaal dat start in de 13de eeuw.

In oude geschriften uit 1070 is er sprake van ‘Wanga’ (oud Germaans voor ‘glooiing’, ‘flauwe helling’) als plaatsaanduiding voor de plaats waar nu het dorpje en de hoeve liggen.

In de 13de eeuw wordt het ‘chateau de Wanghe’ gebouwd op een schiereiland in de rivier. De huidige hoeve is gebouwd in 1735 op de oude fundamenten van dit kasteel.

In de 17de en 18de eeuw zijn de uitgestrekte velden rond Wange het bloedige strijdtoneel van de toenmalige grootmachten. De geschiedenis van Europa is hier mede geschreven tijdens korte maar hevige veldslagen. Op het wandtapijt van Blenheim Palace in Engeland dat de Doorbraak van de Brabantse Linies illustreert, vind je de afbeelding van het kasteel van Wange op de plaats waar nu de hoeve staat. De krijgsheren en generaals verbleven hier in de voorbereiding van de strijd. Stille getuigen daarvan doken op bij het weggraven van de stalvloer en het onderzoek van de fundering: verschillende kanon- en geweerkogels.

Regelmatig vinden schattenjagers nu nog resten van de toenmalige veldslagen terug in de velden en weiden rondom de hoeve.

De kasteelhoeve, inclusief het dorp Wange, is de ganse 17de eeuw in handen van de familie de Lieminghe. In de 18de eeuw erft de bekende Brusselse familie Arconati-Visconti, tevens eigenaars van het kasteel van Gaasbeek, het domein, die de vierkantshoeve als Heerlijkheid (buitenverblijf) gebruiken.

Op de hoeve doet men in de voorbij 300 jaar intensief aan landbouw. Paarden nemen daarbij steeds een prominente plaats in. In de eerste helft van vorige eeuw is er een stal met 12 grote trekpaarden en is er een paardenrenbaan aangelegd op de weiden.

De inwoners van Wange zijn tot in de jaren ‘50 verbonden met de hoeve. Kleine boeren met een klein stukje grond mogen materiaal en paarden van de hoeve gebruiken in ruil voor werk op de hoeve.

In de jaren ‘60 van de vorige eeuw koopt de familie Avermaete de hoeve en spitsen de activiteiten zich toe op akkerbouw en fruitteelt. De vrouw des huizes pioniert in 1994 met een Bed and Breakfast in de bijgebouwen.

Kasteelhoeve Wange B&B Hotel geschiedenis nieuws activiteiten kaart
Kasteelhoeve Wange B&B Hotel geschiedenis nieuws activiteiten paard en kar authentiek
Kasteelhoeve Wange B&B Hotel geschiedenis nieuws activiteiten paarden authentiek

Historische locaties vlakbij

Op deze site bij Landen zijn er bij archeologische opgravingen 2 graven en een waterput uit de Merovingische tijd (2de helft 7de eeuw) en restanten van een oude kapel uit de 8de eeuw tevoorschijn gehaald. Op hetzelfde domein bevindt er zich ook een ‘motte’, een verdedigingsheuvel uit de 13de eeuw. De motte wordt in de volksmond de ‘tombe van Pepijn’ genoemd. Deze heuvel met een diameter van 40 m en een hoogte van 11 meter verwijst naar het domein waar Pepijn van Landen, de eerste Merovingische koning, geboren is en waar hij vermoedelijk gewoond heeft in een voormalig Romeins villadorp. De resten van een ringgracht uit de 12de eeuw zijn ook nog zichtbaar op het terrein.

Zoutleeuw is één van de mooist bewaarde Middeleeuwse steden van ons land. Leeuwenaars kunnen nog steeds pronken met een stadhuis, lakenhal en de uit lokale Gobertangesteen opgetrokken Gotische Sint-Leonarduskerk. De kerk en de tanende stad blijven gespaard van de Beeldenstorm in 1566 en de plunderingen tijdens de Franse Revolutie in 1789, waardoor de kerk een indrukwekkende collectie religieuze kunst heeft kunnen verzamelen door de eeuwen heen. Het pronkstuk van de kerk is de Sacramentstoren uit 1552, 18 meter hoog, 9 verdiepingen met 200 beelden waar bijbeltaferelen op worden uitgebeeld.

De Brakouter s een van de grootste open vlaktes van Vlaanderen. Hij grenst aan de dorpen Ezemaal, Laar, Neerwinden, Overwinden, Racour, Lincent, Opheylissem en Neerheylissem. Dit veld was het gebied waar de Franse legers zich opstelden tijdens de twee grote veldslagen van Neerwinden in 1693 en 1793.

In het naburig dorp Ezemaal is er een belangrijk restant van de goed bewaard gebleven Romeinse heirbaan van Tienen naar Tongeren. Deze prachtige holle weg is een van de mooiste en diepste van Vlaanderen. De flanken zijn tot 10 meter hoog. Dit geklasseerd monument blijft op de wandelaar een speciale charme uitoefenen door zijn grootte, zijn microklimaat, de galerij-achtige begroeiing en vooral de rust die hij uitstraalt. Vanuit Kasteelhoeve Wange vertrekt de Laarwandeling (14 km) die door de ‘Longa’ loopt.

Tongeren, de plaats waar Ambiorix, hoofdman van de Eburonen, het Romeinse legioen een zware nederlaag toebrengt. De Romeinen slagen er later wel in hun gezag hier te vestigen. Tongeren wordt dan ook een echte Romeinse stad, gelegen op het knooppunt van belangrijke heirbanen. Hier vind je ook het Gallo-Romeins museum, één van de meest toonaangevende archeologische musea van Europa.