Eén energetisch voedend geheel

Het toekomstig belang van zelfvoorziening en connectie met de natuur werd doorheen corona crisis voor ons haarscherp. In de voorbije 9 maanden werd de moestuin nog eens uitgebreid met 600 m² bedden en 320 m² serre: in totaal wordt hij 1800 m², waardoor we zo goed als het hele jaar door zelf groenten kunnen kweken. In 2021 zal de Kasteelhoeve in samenwerking met Viva Concept en RLZHL rond deze moestuin een voedselbos aanplanten. Een voedselbos is gericht op de productie van o.a. fruit, noten en kruiden en biedt door zijn natuurlijke en organische dynamiek ook een grote meerwaarde voor inheemse fauna en flora. Bovendien creëert het een optimaal microklimaat voor de moestuin door een betere windbescherming en vochthuishouding.

Nog meer en nog gezondere groenten voor onze gasten, dus.

In het midden van het voedselbos komt een ceremoniële cirkel van 20 meter doorsnede met in het midden een vuurplaats, die ook als vuurloop kan gebruikt worden. Zeker 100 mensen zullen op deze plek rond het vuur kunnen vertoeven en samenzijn. In de komende maanden wordt aan de rand van de cirkel een zweethut gebouwd met vlakbij een zwemvijver voor water ceremoniesHet domein wordt een droom voor velerlei rituelen/ceremoniën rond leven-overgangen als geboorte, samenwonen of huwelijk, dood, …

Daarnaast zal, door de plaatsing van een 10 meter hoge boomstam met karrewiel in het voedselbos i.s.m. Maarten Van der Hallen van RLZHL, de ooievaar uitgenodigd worden om terug te komen broeden in de Getevallei. Hij kan de woelmuizenpopulatie in onze moestuin in evenwicht houden. En hij staat symbool voor een nieuwe begin, positieve verandering en transformatie. Zijn aanwezigheid aan de ceremoniële cirkel is dan ook niet toevallig.