Historisch

Kasteelhoeve Wange... een plek verankerd in het verleden

In oude geschriften uit 1070 is er sprake van ‘Wanga’ (oud Germaans voor ‘glooiing’, ‘flauwe helling’) als plaatsaanduiding voor de plaats waar nu het dorpje en de hoeve liggen.

In de 13de eeuw wordt het ‘chateau de Wanghe’ gebouwd op een schiereiland in de rivier. De huidige hoeve is gebouwd in 1735 op de oude fundamenten van dit kasteel.

In de 17de en 18de eeuw zijn de uitgestrekte velden rond Wange het bloedige strijdtoneel van de toenmalige grootmachten. De geschiedenis van Europa is hier mede geschreven tijdens korte maar hevige veldslagen. Op het wandtapijt van Blenheim Palace in Engeland dat de Doorbraak van de Brabantse Linies illustreert, vind je de afbeelding van het kasteel van Wange op de plaats waar nu de hoeve staat (afbeelding detail). De krijgsheren en generaals verbleven hier in de voorbereiding van de strijd (afbeelding). Stille getuigen daarvan doken op bij het weggraven van de stalvloer en het onderzoek van de fundering: verschillende kanon- en geweerkogels.

Regelmatig vinden schattenjagers nu nog resten van de toenmalige veldslagen terug in de velden en weiden rondom de hoeve.

» Historische locaties vlakbij
» Details over de hoeve vroeger
» Details over de hoeve nu
Eliksemstraat 26 • B-3400 Wange (Landen) • Tel.: 016/78 84 42 • Fax: 016/78 22 62 • info@kasteelhoevewange.be