Duurzaam

Kasteelhoeve Wange... een plek gericht op de toekomst

Duurzaamheid is bij Kasteelhoeve geen marketing term of ‘Greenwashing’. Wij zijn elke dag opnieuw op zoek naar manieren om het milieu, mens en dier minder te belasten. We hebben hier ook de erkenning voor gekregen.
  • De Kasteelhoeve is één van de eerste sites in Vlaanderen (2012) die als meetinglocatie én logies het label ‘De Groene Sleutel’ heeft verworven. In 2015 en 2016 haalden we daarbij de hoogste score van alle 104 locaties in Vlaanderen. ‘De Groene Sleutel’ is een internationaal kwaliteitslabel (uitgereikt door ‘Toerisme Vlaanderen’) dat staat voor een doorgedreven duurzame verbouwing, inrichting en beheer.
  • Kasteelhoeve Wange werd reeds 2 maal (2013 en 2014) Laureaat voor de Award van Toerisme Vlaanderen ‘Best Maatschappelijk Verantwoorde onderneming’.
  • Kasteelhoeve Wange won in 2016 de International Green Key Award 2016. De internationale jury gaf Kasteelhoeve Wange de gouden medaille voor de meest coherente en geïntegreerde oplossingen op het vlak van waterbesparing en het verminderen van de ecologische voetafdruk. Kasteelhoeve Wange werd naar aanleiding van deze award door de pers en Toerisme Vlaanderen gezien als ‘het meest duurzame toeristisch bedrijf ter wereld’.
  • In december 2016 is de Kasteelhoeve genomineerd door Trends als meest duurzame, innovatieve en rendabele onderneming in Vlaams Brabant.
  • De Kasteelhoeve won de Award ‘Klimaatambassadeur 2016’ uitgereikt door Voka Vlaams-Brabant en de provincie Vlaamse-Brabant.
Een verblijf op Kasteelhoeve Wange betekent een geringe belasting voor milieu, mens en dier, zonder in te boeten aan comfort.
Hoe doen we dat?

1. Doordachte keuzes op vlak van ecologische technieken:
» Afvalwaterzuivering
» Waterrecuperatie
» Verwarming op biomassa
» Hoge rendementsisolatie
» Gebruik van verantwoord natuurlijke of recyclage materialen
» Fotovoltaïsche zonnepanelen

2. Productie en bereiding van voedsel.
We proberen zo veel mogelijk zelf te produceren, te verwerken en afval te recycleren. Circulaire economie heet dat. Op de Kasteelhoeve zijn er bijen, runderen, appelbomen, een grote groententuin. Honing, rundsvlees zijn allemaal van onze ‘terroir’. Als we het zelf niet produceren werken we uitsluitend samen met plaatselijke leveranciers en streekproducten, liefst bio. Alle leveranciers van dierlijke producten zijn gescreend op diervriendelijkheid. Een aantal leveranciers werken met sociale tewerkstelling. Bv. Samenland, Martenshoeve, Bolderhof, De Winning, De Boogerd.
Alles wat we serveren is zo veel mogelijk zelf bereid, zelfs paté en rillette.
We bieden ook standaard een uitgebreid aanbod aan veggiemaaltijden aan. De klant maakt hierin op voorhand de keuze.

3. Beheer van hoeve en het domein.
Alle producten die gebruikt worden, hebben een groen label: douchezeep, vloerzeep, wasproducten. Er worden geen giftige of milieubelastende producten gebruikt op het domein, onkruid wordt gemaaid, uitgetrokken of gebrand daar waar nodig. Het domein van 12 hectare is een toevluchtsoord voor de dieren. Je vindt hier bijvoorbeeld de 4 soorten uilen die in Vlaanderen voorkomen.

4. Partnerships
De kasteelhoeve kan voorgaande niet alleen. De duurzame missie wordt samen met anderen gerealiseerd. Wij kennen zelf niets van koeien of bijen of appelbomen. Anderen zorgen daarvoor, helpen ons of nemen de zorg over. De Kasteelhoeve gaat voor verbinding. De koeien van Hoeve In de Zon grazen op onze weiden, wij serveren het rundsvlees aan onze gasten. De appelbomen worden onderhouden en gesnoeid door De Boogerd, zij leveren ons het heerlijke sap. De bijen in de kasten onder de berken worden verzorgd door Michel Asperges en zijn collega, imker van de Koninklijke Vlaamse Imkersbond. Wij serveren de heerlijke linde- en lentehoning bij de thee, het ontbijt…
Eliksemstraat 26 • B-3400 Wange (Landen) • Tel.: 016/78 84 42 • Fax: 016/78 22 62 • info@kasteelhoevewange.be